Thursday, February 17, 2011

DUIT AND YOU..!!

Aku percaye sume org perlukn duit..Sebab klu ade duit, sume bnde jalan.xjadi prob la kirenye klu nak wat something… Tapi xsume org ade duit…so bg yg xd duit atau kurng duit,kompom la payah cket nk hdp selesa… Ssetengah org xpaham, ssetengahnye xpnh merase hdp susah atau kesmpitn wang SEBAB dorg2 ni dilahirkn dlm family yg senang…klu xpun,mereka mayb ade sumber lain yg boleh provide dorg duit.tapi bg mereka yg dah ditkdirkan susah atau kurang berkemampuan,cmner?

Pada aku la….selagi boleh berjimat,kte try berjimat. Biar la org nak ckp kter kedekut or x….tp dorg tau ke ape kter rase?. Yang dorg tau n dorg pikir,why not pay more utk kepuasan maximum,pay more for enjoy... Tapi nk pay more tu gne aper?dorg mmg xkn nmpak n tau. Satu lagi masalah bile bab hutang ni,kiter ni kdg2 wp xd la byk duit,kdg2 bile org mntak tolong,kiter tolong…kiter bg pinjam.bile org tu xpulang,nak mintak pon segan.tapi bile kiter hutang dia,sume bende ingt. Tu pon 1 masalah gak…

Masalah kegawatan duit ni mmg parah la…tu yg ade sesetengah wat pinjmn bank, ah long…last2 xdpt bayar,abis la lingkup org tu. Kdg2 aku pikir, ape yg kiter kene buat biar duit bertmbh jer bkn berkurang. Tpi ade plak suare2 sumbang ckp, keje la. keje ape klu student? Sambilan? Pelajarn pon tah ke mane…ni nk keje lagi la pelajaran jatuh kaw2. Jual topup?dorg nak bayar cash ker?kompom yg member2 nak berutang dulu….so?kesian…

Klu tanye aku ape tips nak jdi jutawan,tips nak kembang perniagaan…mmg la aku xtau. Tapi wht I want to share is care berjimat.tu maksud jimat pada aku.. It’s ok klu pilih makanan yg murah tapi mestilah kenyang. Tapi nak pilih lauk ni,jgn la sume nk amik.amik berpada2.target klu makan nasi jgn lebih rm5. Selain tu,klu pasal pakaian tu pakai la ape yg ade.xkesah baju kau lusuh ke,xd jname ke,10taun lepas ker…xpenting. Yg penting,ko xbusuk…ko nmpak kemas. Then,jgn la ko tau nak enjoy jer…pikir dulu sebelum nak berseronok. Tapi xdinafikan dok kt U ni mencabar gak la….mmbr sume ajak enjoy,kiter nak join tapi sbb pk nak gune duit utk akan datang, so, better xpayah pegi.

Apepun susah yang kiter rse, percayalah….klu kiter bersabar sekarang,klu kiter jimat sekarang….one day kiter akan hidup senang gak. So jgn la bersedey ye….Susah sekarang,senang kemudian. Insya Allah…Amin….

No comments: