Monday, May 16, 2011

CATATAN MEMORI BANGLO N MY GENGS.....


“START TULIS PADA 11MEI2011…6PETANG.
DI BILIK AKU DI RUMAH BANGLO PINK….”




Aku da 2taun kot dok umah banglo pink…pasni da xdok cni lgi.bpk sedeynye….kenangan giler… Aku ingt lagi time aku dip part5…mcm mane budak aku tgh pening2 nak cari umah sewa utk part6 nti…and tgh sebok nak pilih sape yang nak follow sape. Aku pilih jalan betol sbb aku pilih nak sewa ngn budak2 ni. Wlupon time start part6 mcm kekok gak la nak hidup serumah tapi Alhamdulillah pastu aku rase sonok plak dok ngn dorang. Time kat umah ni byk kot xtvt kitorang wat same2. Time tu baru tau betapa rapatnye kitorang satu batch. Makan same2, gi mne2 same2….mmg bez!! Ponteng kls time bulan pose pon same2..hahahha.. Yela…tdo lmbat.kul5 pagi baru tdo sbb layan movie…haha…time tu ade astro. Time bulan pose la byk plak citer2 bez time pagi….mmg hantu la aku layan sume citer.hahahahaha…. and time kt umah ni la aku baru pandai gune remote astro.wakakakakaka…





Time 1st aku dok umah ni…aku dok bilik atas.bilik besar….aku,poei,aboh n dua orang bdk sains…is ngn spe tah sorang lagi. Time tu kitorang gabung ngn budak sains.xd prob pon dok ngn dorang…. Mase kat cni, ramai gak budak aku bawak kete…sharil,pijon,poei…chubby ngn bob dok ngn kitorang.dorang pun bawak kete. Yang bawak motor…iden and papa. Klu nak pi mane2, transport ni la mangse…thanx la kat owner transport tu…hehe..

Pastu kalau nak tau,depan lorong umah ni ade kdai cendol,mmg klu ptg2 atau pas balik kelas, kitorang singgah ar makan cendol…cendol pulut la, pesembor la ape la…tu la tmpat lepak kitorang. Tpi skang start sem ni dia x bukak dah. Xtau nape…. MAKCIK,kami rindu cendol MAKCIK!!!






Time aku dok umah ni time part6 diploma tu….mane ade broadband time tu.and xde kmputer bsar angah tu…tp hepi jer n ok jer.Sbb kitorang sume jenis kaki tv.time xd kelas sume lepak kat depan tv…wlupon cter xbez nak gak tgk tv. Tgk mtv la ape la…tgk jangan lupe lirik.filem p.ramlee la.macam2 la…astro la katekan. time tu lagu popular lagu Eminem (we made u), mariah carrey (obsessed), 21 guns…so klu dengar lgu2 ni mmg kompom la aku ingat umah ni and budak2 aku..hehehe…

Pastu time dok umah ni,rajin gak kitorang malam2 klu lapar lepak kedai ijau depan petronas.ala time pagi2 pun klu ade break time kelas,kitorang lepak gak kat kedai ijau tu.nasi lemak dia ok la.canai pon ada kt ctu. Kitorang pon rajin berjalan.ye la…ade byk kete la katakan.hahahahha…pi lubuk u la, kuantan la,umah aboh time bukak pose la, lata meraung la…lata mageshkar je xpi.agagagagaga… 

Paling bez kitorang kelas banyak yang same. Kirenye ade kelas yang kitorang sume ade dalam tu. Mcm far,maf ngn audit.hehehe…yang kelakar tu,time kelas far,kelas tu sempit.kecik.kusi selalu xckup. So,kitorang dari umah ni berlumba2 cepat naik kete n bawak laju2 pi uitm.pastu berkejar lak nak masuk kelas,berebut nak kusi n dok belakang.hahahaha…kelakar. ade 3kete kot yang lumba. Kete sharil,poei and pijon.bez gler….smpai klas sume mengah.hahahahaha….lagi satu sebab tkut kene mrh ngn puan sabariah.dia pnh sound kot kitorang lambat jer.huhu…

Pastu 1st time pose kt umah ni time part6 dip tu…ptg2 beli kat bazaar.malam sahur kat kdai ijau.kdg2 aku atau bdk ni masak nasi goreng.n kejut yang laen2 ajak makan. Ade 1day tu, yaya ajak datang bukak pose kat umah mak angkat dia kat jerantut. Kitorang datang la…mmg paling bez.siap smayang maghrib jemaah lagi kat ctu.aboh imam.hehe….pastu sembang ngan mak angkat yaya tu.bez giler….pastu men bunga api n tangkap gambar ramai2…

Time study week paling stress.aku xtau nape….aku rase mcm fail byk je.upenye betol…2paper aku repeat.haha… paling sedey ujung2 part6…masing2 sedey kot. Konon sume sambung deg kt tempat laen la,ape la….ye ar…aku kat sabak xramai mmber.kat cni je la member aku,tetibe dah abis dip lak.so maybe xjumpe dah.upenye sambung kat cni balik.hehehe….ade gak la yang sambung kat tmpat laen n keje mcm papa,kiko,pijon,sharil,aboh,weng,bob…

Bab deg la plak….time part4 deg, start la aku dok serumah ngn budak2 batch kebun… 3sem aku dok bilik besar tu kot.sem ni je aku dok bilik kecik ngn peter. Dok ngn dorang ok la gak….and start dorang dok ngn kitorang, umah ni dah ade computer ngn tenet. Angah punyer kmputer…tenet amin and adam punye.Zarip giler kadang2 je bawak dia punyer broadband…

Part4 deg aku sbilik ngn ketat,sharil,pijon and giler….aku dapat katil atas sharil.kipas satu lak tu…bapak panasnyer…kadang2 aku tdo kat ruang tamu kat luar bilik aku tuh.heret tilam kat tgh2 tu.hahaha…aku sbenonyer nak katil aku yang lame…tepi tingkap tapi masuk deg lambat so dapat la katil atas tu…
Time tu angah letak computer kat atas.kat tengah2 tu….so mmg rmai je la budak lepak atas jer…men game la tenet la…aku pon join.wakakkakakakka…. and time tu brtambh kot kete. Peter,amin,adam,wancha…bapak sesak kat parking tu… 

And time aku part5 deg, aku dapat bilik bsar tu lagi.tapi kali ni aku dapat katil kat tpi tingkap tu sbb aku datang awal.cop dulu….hahahahahaha…aku bilik ngn kebun and giler.bez gak bilik ngn dorang. Tapi dorang suke pau air aku….kuang aja.hahahahaha….banyak la gak kenangan time tu time dok serumah ngn batch kebun ni.

Then time part6 deg, aku bilik ngn peter lak. 2orang jer…bukan xnk bilik ngn kebun tapi konon aku nak privacy, boleh study…rupenye lagi xboleh.bilik ni panas.ptg2 matahari ngadap bilik ni,so bahang la. Bilik bsar tu xd la sangat. Sem ni xbanyak sgt jalan ngn dorang….ade pon ngn batch aku jer. Ha…ade skali.time tgk awek kebun kat sepital kat kuantan.awek dia sakit….

Tapi sebab sem ni baru jer lpas….so,aku mmg sonok la sem ni. Thanx peter sbb enjoy bilik ngn aku.hahahahaha…walaupon aku malas kemas bilik.ala ko pon malas gak.hahahahahaha….tapi bilik aku bilik paling kaya kipas kot.setiap sorng ade kipas meja.kipas dinding tu lagi.tapi still panas gak. Dulu mase cop bilik kecik ni,aku kot yang susun katil sume….and last2 peter ubah sume.so bilik ni dia la punyer design.hahahaha… 

Time study week mmg stress kot…aku study ape sume xmasuk otak aku.bukan ape yang aku bace xmasuk final tapi xmasuk otak…adoi.tah berape yg aku repeat aku pon xtau la….
Sem yang last ni yang aku mmg xnak tunggu and pling aku xsuke,last skali mmg aku kne face bnde ni.Sori la klu aku sorang je yang terprasan lebey2 lak kan….tapi aku agak sedey la arini bile budak junior aku balik ptg td…sbb aku boleh la dikatakan rapat ngn dorang dari dip lagi. Masaalahnye ni sem last kitorang jumpe kot…pasni tah xtau jumpe ke x sbb sem depan aku practical,dorang part6. Bile aku dtg jengka time prt8,dorang lak practical…so,mmg xjumpe la dah. And last aku dan dorang sume stay kat umah banglo pink ni…banyak kot cerita kesah2 kitorang kat umah banglo ni. 

Semalam ari selase, 10mei2011, ptg lepas aku abis final Far450,dalam kul7.15 ktorang gerak pi umah ketat.ketat wat makan2… Kitorang satu umah ni pergi…nak aku sebut name ke?hehe…aku,poei,nazi,mona,kawan mona,najib,amin,abu,baem,adam,angah,hassan,kebun,peter. Ketat pagi2 selase dah gerak dah nk masak2… then pas makan umah ketat,dalam kul9 lebey kitorang gerak lak men futsal kat jengka 12. Kitorang men puas2 kot….ye ar…last kan men futsal ngn dorang.huhu… then,dalam kul12 mlm,aku,poei and abu pi tempah bilik karok kat mercu. 2 bilik beb…budak ni balik umah mandi2 sebab nak karok. Aku bantai 4lagu.tapi xd la aku nyanyi sangat…juz saje nak epi2 jer.budak ni pon bntai melalak.hahahaha…Pas karok walaupon mate aku ngntuk gler babi, kitorang pi singgah makan kt kedai hijau dalm pukul3 pagi.hehehehe… 

Then pas makan,kitorang balik.tapi aku xleh nk tdo.sembang ngn kebun je…smpai kul6.30…padahal kne bangun 8.30 sebab ade taklimat practical..konon smpai ptg,aku da bengang da sbb nak gak la jumpe bdk ni sblm dorang balik…tapi syukur giler sbb sampai tghari je taklimat.fuhh…

Lpak2 jap ngn dorang kat umah…pastu, dalam kul 3lebey kot,baem balik.pastu adam.pastu xlame tu amin plak. Then kebun n peter satu kete. Poei,nazi n abu satu kete. Tapi mmg sumpah terasa kot…ye ar sbb rapat.pada aku, bile kite rapat ngn orang tu, then kite xkan jumpe orng tu lagi, mesti sedey kan…pasni xd la dah nak guro2 ngn dorang. Budak dorang, orang yang first aku rapat kebun la…start aku part2 dip aku da tegur dia.tapi rapat time aku part4 dip.dia tu sengal,ade je bnde dia nak kutuk aku.hahahaha…tapi xpe la sbb aku kutuk dia balik.hahahaha…Peter time aku ujung part4 dip…aku lepak ngn dorang je la.angah time aku part4 dip.n budak2 laen pon.baem,amin,n sume2 la. Adam sbab time aku part4 and part5 dip aku roommate ngn dia.huhu… Sampai budak aku cakap aku ni batch dorang.hahahahaha….bla la korang.

Ape pun,aku arap one day kitorang sume jumpe balik.sume2…xd yang terkecuali. And aku doakan sume member aku berjaya. Skang aku tgh dgr lgu already gone…tetibe teringt kat peter.ni lgu fav dia kot….skang da pukul 12.37malam…baru masuk 12May2011….aku nak kemas barang.sok nak balik dah.n aku xkan jejak lantai umah banglo ni lagi dah yang menyimpan sejuta satu kenangan aku n member2 aku kat umah ni….Luv u umah banglo yang banyak berjasa,luv u all my friends yang sempat dok same2 ngn aku kat umah banglo pink tu .hahahahaha… klu ade tkurang,name2 yang aku xmention,mintak maap banyak2 tapi aku tetap xlupe name n muke seko2. Aku ade letak beberape gmbr ler…mcm nk letak sume tp kang jenuh lak nak upload.so letak cket jer…klu nak tgk keadaan umah selepas sume bla,aku ade amik gambar.bapak serabut giler.hehe…Luv u all!!!keep all our memories deep inside here….ceewah! bak kate kebun…ingat knangan kite cat,jangan lupe.dia ckp sebelum dia balik td.hehehe… adios member2 ku sume….gudnite…


Tuesday, March 29, 2011

KAMI ARTIS NASYID??!!





Terima kasih lah kepada kawan2 yang menyokong kumpulan nasyid kami…Al-Marwan sehingga brjaya melayakkan diri ke peringkat final…walauPON dapat no5 dari 5group.hahahahahahaha…memang malu giler. Aku rase kitorang dh wat yang terbaik..nak cakap sore xsedap…isyy sume sedap kot.aku rase juri tu tah camne tah bole bagi kitorang no5…klu no4 aku leh terime lagi.ni nombor last.aku memang xpuas hati tol. Padahal ade group tut tu lagi la…sore macam tersepit jer…pitching ke laut…tapi group kitorang gak yang kalah. Tapi xpe lah..at least dapat masuk final and naikkan name fakulti akaun.huhu…





Sonok gak la practice ngan member2…dah macam practice untuk konsert amal jer.hahahha… Sebenonyer…nak pilih nyanyi lagu ape tu punye la payah. Aku suggest lagu duhai bonda ngan damai.tapi dorang xnak duhai bonda…sebab tinggi kaw2.damai tu sume setuju…so ok la. Satu lgi lagu budimu Rasullullah. Kitorang bawak la lagu tuh time semi…n final pon kene bawak lagu same… walaupon kalah and bengang tapi nak wat camner..juz boleh bengang jer la. Yang penting…aku suke ‘hadiah’ dia. Aku macam nak cakap kt penganjur tu ,yang lepas ni xpayah la nak bungkus gune kotak2….hulur jer air mirinda ngan jajan tam tam seposen dia tu kat kitorang time atas pentas…kan senang. Xpayah la nak letak dalam kotak….thanx EAC…



Kepada kwn2 yang datang…pada 26Mac time semi and 27hb time final…Fadh, Suzie, Kak long, Mona, Oren, Najibah, Jannah, Athirah, Peter, Abu, Azmi, Faizal, Sue, Lia, Jaja, Airie, Zarep Mez, Yaya Zarep, Bo…dan lain2 banyak2 terima kasih. Kebun, Aku, Ketat, Hassan, Nazi, Najib, Baem, Poei, Angah, and Adam…good job! Nnti ade peluang, kite cube lagi.,…bye..jumpe lagi!!



Sunday, March 20, 2011

RENUNGAN BERSAM,A.....

Allah berfirman: “Wahai orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak merendah-rendahkan puak yang lain, mungkin puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula kaum wanita ke atas kaum wanita yang lain, mungkin puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri; dan jangan kamu panggil-memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. Amatlah buruknya sebutan nama fasik sesudah ia beriman. Dan
sesiapa yang tidak bertaubat maka merekalah orang yang zalim.” (Surah al-Hujurat ayat 11).

Saturday, March 19, 2011

KESAH ROMBONGAN KE MAHKAMAH NGN CCM


Aku xreti la nak tulis tapi aku nak tulis gak…hehe...sbb aku rase sronok n bez, so, aku nak share la cerita kat blog aku neh. Tarikh dia 17 Mac 2011, ari kames..baru je lepas. Kitorg pegi lawatan sambil belajar la kononnye kat mahkamah tinggi kuala lumpur kat jalan duta tu dengan SSM kat plaza alam central. Lawatan ni under subject CRG530…Encik Ahmad Zainuddin yg ajar kitorg. Dia yang wat lawatan ni…dia bagitau lame dah. Aku excited giler mase dia ckp nak bawak kitorg pi mahkamah tgk kes2 and pi CCM…and hari yang aku tunggu2 sampai jugak.dah lepas dah pon…huhu..maklumlah aku last rombongan ngan kawan2 time sekolah rendah. Sekolah menengah tu bukan lawatan ke rombongan ke tapi just pegi pertandingan. Kalau rombongan ngan family tu ade la gak tapi ngan kawan jarang ler.

Encik Zainuddin nak aku uruskan cenderamata utk lawatan ni sbb nak bagi kat mahkamah ngn CCM tu. Najib la yg sebut name aku…sukati dia jek.huhu… Kelas satu lagi, Lia yg jd ketua lak. Tapi hadiah same je…piring yang letak atas meja tuh. Ade la tulis2 atas piring tu. Tapi sorry la aku lupe amik gmbar adiah tu.haha…harge dua adiah tu RM30 tepat. Pastu beg dia RM6…mule2 beg tu aku tempah siap ade tulisan. Konon2 nak tulis ‘UiTM Kampus Khazanah Alam, Bachelor in Accountancy’ …so nampak la mcm cantik cket beg tu tapi org kedai tu xsiapkan pon. So kitorg beli beg kosong je la…tu la janji melayu! Aku tempah adiah ari Isnin lepas time petang lepas kelas. Aku, nazi, najib ngn Ketat…terime kasih la kat dorg sbb byk tolong aku wp tu keje aku.haha… Lia ngn jaja pon ade gak time tu..dorg pon tolong pilih gak.

Sebelum ari kames, rabu malam tu ade test CRG…pas test, kitorg pi meeting mentor mentee, pastu amik pembalut adiah kat Lia n pi makan. Balik umah tu, Nazi balut adiah,aku plak cam bese tukang tgk n komplen...haha.. Pastu aku xtdo sampai la pukul 2lebeh…nak pukul 3pagi dah kot baru leh tido. Aku set jam pukul 5pagi tapi bgn pukul 4.50..haha…excited punyer pasal. Bdk ni la ckp nak bangun kul5, tgk2 aku ngn Nazi jer bgn dah. Aku masak air, men facebook jap. Si dia kol aku byk kali sbb aku soh dia kejutkan, upenye aku dah lame bangun n xbagitau dia…aku siap men fb lagi,tu yang dia marah..hehe..SORRY MADAM…

Tapi paling aku bengang…aku charge hp time aku bgn,kire dah lame la kan.so msti penuh tapi xpenuh pon. ..separuh pon xsampai. Selalu klu kejap je charge dah penuh…ni baru td aku charge kejap je.penoh gak. Hei…sabotaj betol. Kitorang gerak dari rumah pukul 6.27pagi la lebeh kurang. Sbb Elmi dah kol poei ckp bas nak gerak. Sampai jer Uitm sume dah ade…tapi Lia je xsampai lagi. Then bbrp minit pas Lia sampai, bas pon jalan. Laki naik bas kecik, pompuan bas besar. Bas jalan….Bermulalah episode yang aku nantikan sebab xsaba nak gi mahkamah.ceewah…

Aku dok sebelah Poei…nak dok belakang tapi sempit. 5org kat belakang. Najib, Ketat, Azmi, Aku n Poei. Alang2 ade kerusi kosong kat depan, aku pindah la. Poei pon ikot….Kitorg sepanjang perjalanan tu sembang jek. Selalu aku yg rajin bercakap tapi dalam bas start bas jalan sampai la kat Jalan Duta, si Poei ni la yg banyak cakap.hahaha….time otw tu, singgah isi minyak, aku sempat la pi toilet. Pastu Poei pi beli keropok pedas. Pastu jalan punye jalan, berhenti lagi kat Genting Sempah. Rupenye Lia muntah…


Then jalan lagi…sampai la kat Jalan Duta pukul 9.15pagi lebih kurang. Bas tu turunkn kitorg kat depan mahkamah tu..mak ai..cantik gler bangunan dia.besar….kawasan dia pon luas. Orang tu cakap mahkamah ni kedua terbesar kat Asia lepas India. Fuiyoo…mmg besar la. Masuk je dalam, mmg cantik la. Aku tgk ramai kakitangan mahkamah tu pakai jubah itam ape sume..maybe peguam kot.jalan pon mcm ape je dorg.tegak,mantap…pergh… Nampak cam bez jer…dulu aku mmg minat jadi peguam. Bile tgk dorg, lagi la bertambah minat nak jadi peguam walaupon aku memanjang dapt C law time Dip dulu.hahaha…

Sampai mahkamah tu, ade la dalam 2org bawak kitorg sume masuk dalam mahkamah. Dia bawak kitorg masuk dalam bilik meeting dorg. Tingkat berape aku xingat…sebelum tu sempat la pi toilet. Bergambar jap dalam toilet ngn bdk nih…haha… pastu masuk la bilik meeting. Orang tu explain la pasal bidang kuasa mahkamah ni. Mahkamah paling tinggi mahkamah persekutuan n mahkamah rayuan. Kes x dimulakan kat mahkamah ni. Kes start kat mahkamah lain mcm mahkamah tinggi, mahkamah session ngn mahkamah majistret. Aku xingat sgt laen2 tu, yang aku ingat, mahkamah tinggi ni function dia dengar sume2 kes and kes yang melibatkan capital punishment je. Maksudnye hukuman mati. And dorang dengar kes saman yang atas RM250 ribu aje…yang bwh nilai tu, tu mahkamah laen. Mahkamah session pulak dengar sume kes tapi kes capital punishment dorg xdgr. N kes saman yang mlibatkan bawah RM250 ribu jek.  Mahkamah majistret plak aku xingat tapi kes dorang bawah RM25 ribu. Tu je la aku ingat.hahahaha… Habis je org tu explain, ade la sesi bagi cenderamata kat orang tu. Lia tukang hulur kat lec kitorg…lec tu pon hulur la kat orang tu.

Pastu, kitorg dipecahkan kepada 3group. Group aku ade 18org…ni aku senaraikan sape dlm group kitorg. Aku, ketat, poei, najib, nazie, abu, airie, Lia, jaja, Suzanti, Zarina, Fau, Lily, Emil, Azmi…Laen2 aku xingat.hehe..sori beb! Then nak pi cari bilik mahkamah tu bapak payahnye…sume penuh jer. Klu xpenuh pon, xmuat sbb kitorang 18 orang. Nak masuk kes Anwar Ibrahim tapi kes dia ari Isnin 21Mac ni sbb abang Karpal Sigh mati. Xtau la…kes Beng Hock ade tapi xleh masuk…xtau nape.tapi dia tayang kat tb luar tu.tgk kat ctu je la. So, kitorg jalan la…pusing punye pusing nak cari bilik mane yang bole masuk. Tetibe kasut Lia tercabut lak tapaknye..dah dia kopakkan dua2 tapak.Hahaha… Time nak cari bilik tu, aku kesian kat si sorang ni.hehehe…sume nak lari pada dia.aku pon lari.wakakkaka…tp dia tu nak menyelit je apehal.rimas….huhu..

Dalam pukul 10.30pagi tu jumpe la satu bilik ni. Kitorg masuk la…nak duduk belakang tapi dah penuh.so duduk la depan sekali ngan Poei. Budak2 laen sume dok belakang…x aci btol xreserve utk kitorg.huh! Kitorg dengar la kes ni…dia pasal sorg remaja keling ni kene tangkap sebab ape aku xpaham. Tapi ketat cakap dia wat rusuhan. Maybe dia ikot orang wat rusuhan kot tu yang kne tangkap tu. Peguambela tu ckp la kurang kan hukuman dia sebab dia ni kat sekolah dulu bagus…cemerlang dlm plajaran.apetah lagi dia cakap. Pastu hakim tu cakap la hukuman dia ape tapi bapak laju giler…aku yang cakap laju ni pon xpaham gak…tapi keling ni poyo giler.mase dia kuar dari kandang tu, dia wat muke. Hei, aku nak jer hayun tangan kat muke dia.siap pakai rantai lagi time nak kuar mahkamah tu sambil wat muke. 

Pastu masuk lak kes laen. Aku xtau org ni keling ke melayu. Dia hitam..tapi budak ni cakap melayu.tapi polis tu time pnggil dia ni, dia panggil macha. Xtau la…Dia ni mcm da separuh abad gak la.Dia da bercerai ngn bini dia.pastu ade masalah buasir… dia tinggal dengan mak dia sbb mak dia dah uzur.so dia nak jage la. Time tu macam kesian lak aku tengok dia. Dia nangis kot. Ni pasal dadah…heroin ke tah ape aku xingat. Tapi dia sorokkan dadah tu dalam badan dia..paham2 la kat mane.huhu…tapi peguambela tu cakap, dia ni bukan pengedar…dia ni amik dadah untuk diri sendiri. Hakim tu bagi hukuman ape tah…aku xpaham gak.hahha…

Pastu abis kes tu, hakim kuar..kitorang kne bangun la hormat.Pastu kitorg diri je la…smpai ade peguam tu cakap npe xduduk.hahaha…patotnye bangun kejap jer. Pastu ade kes baru tapi start 11.15pg…kitorg nak tunggu gak. So, lepak luar jap. Group satu lagi pon ade kat luar…kitorg gabung la.Encik pon ade sbb dia folo group satu lagi tu. 11.15 je kitorg pon masuk…kali ni aku dok belakang. Yes!! Tapi Poei ajak aku dok level tengah sbb dia xnak duduk ngn si sorang ni. Aku pon folo je la…kitorg duduk belakang Lia. Sebelum kes tu start, ade polis ni sembang ngan kitorg. Dia cakap la org2 yang salah ni bawah kes polis sebab tu polis ade kat ctu…tah aku pon xpaham sgt. Keje aku memanjang xpaham...hahaha…

Kes pon start. Ni kes baru…16 ngn 17hb baru dorg kne tangkap. Ade 3orang dalam kandang tu. Sume pasal dadah. Sume melayu lak tuh… Yang laki 1st ni, mula2 time peguamcara tu bacakan kes n tanye dia ngaku ke x, dia diam jer…lame tu baru dia mengaku. Laki 2nd ni, dia terus mengaku…and abang dia ade datang nak ikat jamin dia. Abang dia dok sebelah aku lak tu. Laki yang 3rd ni, dia x mengaku…so hakim suruh dia upah peguam.harge peguam tu RM8 ribu…giler mahal. Tapi antara tiga2 laki ni, yang 2nd tu la dadah dia berat gak la. 3gram ke 300gram tah.huhu… Habis je sesi tu, ktorang pi la makan kat kafe dorg. Sebelum tu bergambar jap ramai2… aku makan dok ngan Azmi n Nazi. Meja sebelah Poei, Ketat, Najib ngn Abu. Sebelah kiri aku, Lia, jaja ngn Airi. Belakng aku, Emil sorg2.hahahha… Aku makan nasi, ayam, karot, ngn kentang goreng berlada.air ribena…sume tu RM6.50….tapi ok la.xd la sdap sgt tapi bese2 jer. Time kitorg makan, group yang ketiga tah mane tah…xsampai2 lagi kt kafe. Habis makan, aku, azmi, nazie, jaja, airie, Lia, Ketat, Poei, Najib, Abu pi la kat lobi tu…budak laen xsiap mkan lagi. So ktorang pi la lobi mahkamah tu, bergmbar sakan la. Gune kmera dorg…aku tukang posing je la. Gambar aku tah kemane…tu klu dorg mandrem tu mati la aku….hahaha.. Bergambar kat tangga lobi tu. Cantik giler…airie cakap tangga tu macam tngga dalam cerite My Girl..huhu.. aku ngn poei diri kat atas sekali pastu amik gambar. Tukang amik gambar kitorg Lia la.hahahaha…



Pastu Encik ngn 2orang pengiring kitorang tu sampai kat lobi. Kitorang brgmbar ngan Encik depan kaunter tu. Tapi Group 2nd ngn 3rd x sampai2 lagi kat lobi. Kitorg lepak luar lak. Bergambar kat situ….tu kalau letak dalam album tu, penuh muke ktorg jer.hahahhaha…pastu sampai je group laen, kitorang bergambar ramai2 kat luar.bez la gak…. Pastu aku sempat amik gmbar kat air pancut tu.hehe… masuk je bas bergmbar lagi. Bdk pompuan kat dalam bas sebelah  amik gmbar kitorg lagi.padahal ktorg dalam bas ni.hahahha…

Bas pun gerak….

Ni nak pi Plaza Alam lak. Sampai je plaza alam dalam pukul 1.55 tgahari. Aku nak kencing ni…pi la ngn ketat kt tingkat dua. Jumpa lak Lia ngn geng dia. Pastu kitorg turun balik…lepak ngn budak ni. Dorang beli aiskrim…aku je x.malas….sbb xd mood makan aiskrim.tapi org hulur aku mkn je la.wakakakkaka… Pastu dalam pukul 2.30 tu kitorg nek tingkat 3 sbb nak pi CCM. Tetibe Lia kol aku, dia cakap cenderamata tinggal dalam bas. Pastu kol la pakcik bas tu. Dia cakap dia kat tempat laen…tgh makan. So xdapat la nak amik cepat. Dia cakap pas dia makan dia datang. Ok la tu…

Masuk je CCM, org tu bagi beg. Aku dok depan sekali sebelah poei. Mak ai…ngantuk gler.asik menguap jer…tapi nak xnak kne la dengar gak ceramah dorg tu.ade la input cket2 aku dapat. Kan rabu test CRG…ade soklan tu dia ade kaitan ngn CCM. So, kitorg tanye la org CCM tu pasal bende tu. Kelakar gler… ade soklan tanye pasal form44. Markah dia 4 so 4 point. Kitorg tanyer org tu, ape 4 point pasal form44. Org tu bagitau kitorg 3jek. Pastu ktorang ckp la lagi satu ape…dia selak Companies Act cari jawapan. Kitorg gelak je la..hahahha..tapi dapat gak la 4point tu. Dia pasal rgistered office, hours, time and prubahan alamat registered office.huhu…  Abis je sesi pngenalan pasal CCM ni, kitorang makan la. Diorg sediakan makanan. Karipap, kuih koci, ngn air kotak. Makan la ngan dorang sambil bergmbar…banyak gler gambar kt dlm CCM tuh.hahahaha… siap bergambar kat dinding kaca lagi. Belakang tu bngunan MBSA. Oren la tukang amik gambar. Dah orang sudi nak amik, aku pon memenuhi la prmintaan. Ceewah…

Tapi sebelum tu, time sesi pengenalan CCM tu…driver tu kol lia.dia ckp dia dah tunggu kt bwah. So aku ngn Lia pi la bawah…time kitorg jalan nak kuar dari CCM tu, aku ngn Lia salah jalan.kitorg pi msuk kat kaunter dorg.da la org ramai depan tu tgh tggu giliran nak bayar ape sume pasal masalah dorg la. Patot la aku mcm pelik nape time nak masuk bilik meeting tu jalan dia laen, npe tetibe yg ni laen.upenye salah jalan.orang pandang jer.kitorg patah balik.aku dah tergelak2 dah.wakakkakakakak….tapi bayang la CCM tingkat 3.pastu nak pi kat bas, dia parking depan ape tah..bkn bank Negara.ape tah namenye yang ade logo ruse tu…huhu..pi la jalan kaki kat situ.dah la jauh….kereta banyak. Time nak lintas jalan nak pi kat bas, aku lari dulu, Lia tinggal kat belakang sbb aku nampak dia mcm nak lari jer.so aku pon lari la gak. Upenye dia xlari. Dah la kete laju…di siap kne hon lagi sbb diri kat tengah2 jalan.riso aku….pastu amik adiah dalambas, kitorg lints la blik. Letihnyer…. Pastu konon nak naik lift tapi lambat gler…tapi dah alang2 tunggu lame so tunggu je la. Pastu masuk bilik meeting balik. Kelakar jer…

Habis je pengenalan ape sume pasal CCM, pastu bergambar dengan pengarah dia, kitorg pon apelagi…kecoh la dalam bilik meeting tu.sembang, guro, brgmbr, makan…best betol.huhu… pastu kuar dari bilik meeting da pukul5 tepat. Pastu aku, poei, ketat, azmi ngn emil masuk balik sebab nak salam pengarah dia. Tadi xsempat salam. Oren lagi mangse amik gambar kitorg.huhu…

Kul 6.30ptg kitorg da kene kumpul kt bas sbb bas tu cakap nak amik kitorg pukul 6.30..so ade ms lagi.kitorg round la satu plaza ni. Mula2 nak maen boling tapi penuh…lagipon aku xharap nak maen boling sbb bosan.pastu konon nak karaoke pulak.tapi dah pukul 5.30…1jam mne sempat karaoke….kitorang jalan la pi bawah.aku nak carik secret tapi xjumpe.ktorg pusing keliling plaza alam tuh. Upenye kat SACC Mall tu…penat jer pusing. Pastu dah nak pukul 6 dah. Nak bli makanan la konon sbb nak makan dalam bas.konon2 takut la bas tu xberenti makan.so pi la masuk kfc. Aku xnak kfc sebab bosan..lagipon aku xminat kfc, aku nak McD.tapi xd kat ctu….so beratur je la kat kaunter kfc tu. Pastu aku ckp la kat ketat, mcd xd kat plaza alam…tapi aku nak makan tu.dia ckp ade dekat dataran. Aku pon nekad nak pi mcd xnak makan kfc. Nak ajak najib tapi muke dia mcm penat je. So aku pi je la…poei ikot sbb dia nak mcd gak. 

Aku ni jenis klu aku nak bende tu so aku akan usaha dapat kan bende tu gak, and aku dah biasa jalan kaki jauh2 wp penat. So aku pi je la ngn poei…kitorg pi SACC cari mcd. Aku nak makan prosperity sebenarnye…pusing SACC xjumpe mcd, yang ade secret jer.kat dataran yang ketat cakap pon xd mcd. Adoi…aku pikir mase jer. Time tu dah kul6.05 kot…kitorg jalan laju giler. Aku kesian kat poei…kan kaki dia retak.time jalan pon dia cakap kaki dia terasa sengal. Tapi nak wat camner…nak patah balik dah jauh.alang2 jauh bek cari gak mcd. Pastu aku tringat kat PKNS ade mcd…aku ngan poei masuk la ctu. Jumpe gak mcd. Poei beli double cheese burger,aku beli big mac. Tapi orang tu salah bagi aku burger. Seb baek aku xkuar mcd lagi…tergerak hati lak nak pusing belakang. Orang tu pun panggil aku. Aku pi la n tukar burger….patot la aku pelik nape dalam bekas tu xd kentang.huhu….pastu depan mcd ad lak guardian. Singgah la jap beli wax ngan deodorant. Poei syorkan aku beli wax warne merah jambu…aku beli la. Kat guardian tu aku habis RM33.75…sebab wax tu RM21.38 sen kot. Bpk mahal gler…

Pastu pi la lintas pi kat bas. Bas ngn pkns tu xjauh sangat, dari mcd pon da nampak da bas tu ade tunggu kat tepi jalan. Sampai je kat bas, driver xd. Dorg cakap driver nak makan kfc jap and nk shopping. Nape la td xnak shopping…time dah nak 6.30 baru la nak makan kfc la shopping la.adoi aku cakap…da la bas kunci.nak duduk xd kerusi. Aku, poei n nazi pi la kat pondok bas.lepak situ…pastu 5minit pastu driver pon sampai. Kitorg pon naik la bas. Fuhh…lega sbab ad ekon.hahahah… pukul 7 bas pun gerak…. Mula2 dorang cakap, sape yang nak balik KL ke Shah Alam ke naek bas kecik. Yang nak balik jengka naik bas besar…tapi xd pape pon. Kitorg stay je la kat bas kecik. Ketat balik Shah Alam so dia xnaik bas. Pastu bas pon gerak…singgah stesen komuter shah alam.abu ngn hisyam turun situ. Pastu gerak…dalam bas aku ngn poei maen teka teki. Nk tdo xleh sbb goyang2…bas tu terentak kuat sangat…spring dia mcm hape jer…dah lame tu kitorang makan mcd dalam bas. Sedapnye burger dia….hehehe…

Pastu tetibe bas ni berenti lagi kat genting sempah…dia bagi kitorang mase lebih kurng 1jam la rest ke semayang ke makan ke…aku, najib n poei jalan la kat kedai2 tu.najib beli sotong…RM5.50 harge dia…sotong yang brgula tu. Poei beli kuaci…RM3…aku xbeli pape.wakakakkakaka… Pastu lepak tepi bas tu…lepak la ngn oren, nazi, suzie, hasan, azmi ngan elmi. Gelak2 ape sume. Amik gmbar cket sampai la driver datang. Kitorang pon naik la bas….start ctu la aku tdo jer.hahahaha..xlarat dah. Pastu singgah lagi kat rnr mne tah.tapi kejap jer… budak pompuan yang nak balik jengka impian naik bas kitorg. Pastu bas pon jalan la sampai la jengka. Aku tdo mati kot…sedar2 dah sampai jengka impian dah pon.hahahaha…

Sampai UiTM dalam kul 11.35malam…pastu terus naik kete n gerak balik umah…sampai la umah…
Tu je la cerita yang aku nak tulis…kalau ade yang terase ke ape dengan tulisan aku,and yang aku xsebut name, mintk maap la yer….paling penting aku hepi. Thank Encik Zainuddin and kawan2 yang bagi kerjasama….



Tuesday, March 15, 2011

How to make my presentation more presentable and eye catching??
every people have their own style to make their presentation more attractive. they sometimes use a simple words to make audience easy to understand and catch what the presenter talk about. sometimes they use props to help their presentation looks interesting, they might also use a better topic to make audience love to hear.

But for AIS 630....to give a best presentation, i think we must have confidence to talk something. when we confident, every single words we say is clear and we will be satisfied with our presentation. We also have to study first before we present something.this is to make we more understand what we want to talk about....because if we understand,of course we enjoy to present our topic.

On the other hand, for me...our slides must be interesting..but don't make your slides too crowded!!..you just put the main point of the topic we want to present. Many people forget about their attire but actually, our attire also plays an important role to attract audience. but what kinds of attire that we should wear during the presentation??  Therefore, we must wear a formal attire such as coat, necktie for man, baju kurung for women, and any other formal attire. because with the formal attire, audience will focus more on the contents of what we present compared on what we're wearing!!

Furthermore, when we present something we also should be focus on what we say....remember...our tone, our body language, our gesture also plays an important role to attract the audience.

Lastly, i hope we can improve our skills to make our presentation more presentable and eye catching...that's all. thank you for reading...

Sunday, March 13, 2011

WHAT IS OUTSOURCING????


v  Outsourcing
Another way to develop an information system is to outsource (facilities management). Outsourcing is an agreement where an organization contracts for the provision of information system services from other company. Outsourcing vendors target to achieve economies of scales that would allow them to offer the services at a lower cost than the company would provide internally.

Companies choose to outsource their system as to cope with rapid technological changes. Outsourcing the development of a system can be attractive when resources such as people, skill or time are not available to develop the system internally. Outsources can do the job faster, better or less expensive than in-house, full-time staff.
There are 3 types of outsourcing contracts namely fixed price contract, value-added contract and short-term contract.

a)      Fixed price contract
An agreement where the company will pays no more than the expected if the outsourcer exceeds the agreed-upon price. The outsourcer will have to absorb the cost.

b)      Value-added contract
It is a contract whereby the outsourcer reaps some percentage of the completed system’s benefits. The vendor is expected to share the wealth once the system is in place.

c)      Short-term contract
This type of agreement help leave room for reassessment if needs change or if the relationship is not working the way both parties expected. The contract is not specific and rigid and therefore allow for alterations. As a result, both parties able to gain benefits and communicate openly.

Friday, February 18, 2011

THE cerita YG aku BRU tau....

BH Edition : TE
Date : 28/03/1991 
Page Number : 01
Headline : Rela pernah dirakam untuk album Ziana
Words : 628
Byline : By Zubairi Haji Zabidin
Text :

MUNGKIN ramai yang tidak mengetahui, iaitu lagu Rela ciptaan Rahim Othman
yang menaikkan nama Tila, pernah dirakamkan oleh Ziana Zain, salah seorang
penyanyi kumpulan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Lagu itu berpindah kepada album Tila berjudul Rela disebabkan rakaman
album Ziana menerusi Rahim Othman Productions (ROP), milik pencipta dan
penggubah lagu terkenal itu tidak dapat diteruskan hingga selesai kerana
gadis itu, memilih pramugari sebagai kerjaya tetapnya. Ketika bersama kumpulan PDRM, Ziana mendendangkan lagu Hanya Waktu
Yang Menentukan ciptaan Rahim Othman dan lirik oleh Shaari Amri, yang
dimuatkan dalam album sulung kumpulan itu berjudul Ibarat Lilin, Mei tahun
lalu.

Hasrat Rahim untuk menjadikan Ziana artis rakaman wanita pertama ROP
terputus di tengah jalan apabila penyanyi itu mengambil keputusan untuk
berkhidmat sebagai pramugari Penerbangan Malaysia (MAS).
Rahim berkata: "Saya sangat kagum dengan penyampaian dan suara Ziana
apabila mendendangkan lagu hanya Waktu Yang Menentukan ketika rakaman itu
dijalankan.

"Saya selaku penerbit album berpuas hati dengan persembahan Ziana dan
apabila saya memperdengarkan lagu itu kepada beberapa rakan muzik yang
lain, mereka sependapat dengan saya.
"Sejak itu saya menaruh harapan dan berhasrat untuk mengambil Ziana
sebagai artis rakaman ROP. Saya mencipta beberapa lagu untuknya, membuat
album dengan ROP.
"Dia bersetuju dan rakaman mula dijalankan, walaupun kontrak belum
lagi dibuat. Beberapa lagu, termasuk Rela dirakamkan.
"Bagaimanapun, dalam masa yang sama, Ziana lulus temuduga untuk
menjadi pramugari MAS dan dia terus menerima tawaran itu.
"Saya menjadi serba-salah kerana sebagai seorang penyanyi, Ziana
harus mendapat publisiti meluas di media elektronik dan media cetak.
"Dengan tugas barunya itu, kami berpendapat dia tidak ada masa lapang
untuk berbuat demikian dan akhirnya saya mengambil keputusan untuk
menamatkan saja hasrat itu, walaupun saya berasakan satu kehilangan
besar," katanya.

Bagaimana pula lagu itu boleh didendangkan oleh Tila?, Rahim berkata:
"Sebenarnya 10 lagu untuk album Tila sudah siap dirakamkan tetapi beberapa
pegawai BMG mendapati tidak ada lagu yang kuat boleh menjadi hit dalam
album itu.
"Apabila Ziana tidak dapat menjadi artis ROP, mereka terus meminta
saya lagu Rela yang mereka kata mungkin menjadi top. Saya setuju lagu itu
dirakamkan semula oleh Tila.
"Alhamdulillah, nampaknya lagu itu membawa kejayaan kepada Tila.
Albumnya diedarkan ke pasaran pada Setember tahun lalu," kata Rahim.

Sementara itu Tila berpendapat lagu Rela ciptaan Rahim Othman adalah
sebuah lagu yang dapat memenuhi citarasa orang Melayu dan sesiapa saja
yang mendendangkannya akan diminati ramai.
Di samping itu, promosi yang besar oleh syarikat rakaman BMG terhadap
lagu itu juga menjadikannya cepat mendapat perhatian ramai dan mereka
sekaligus menaikkan nama Tila dalam dunia seni suara tanahair.

Tila berkata: "Saya sedar sebelum ini lagu Rela pernah diserahkan
kepada beberapa penyanyi lain, termasuk Ziana Zain, tetapi sebagai artis
rakaman yang baru, saya mengikut saja kehendak syarikat ketika itu.
"Sebelum ini sepuluh lagu ciptaan Ahmad Abdullah untuk album sulung
saya bersama BMG sudah siap, tetapi pihak syarikat berpendapat lagu-lagu
itu tidak begitu kuat untuk menarik perhatian peminat, apatah lagi untuk
menjadikan lagu hit seperti Rela.

"Berikutan itu pihak syarikat mengambil keputusan menggugurkan satu
lagu iaitu Musim Semakin Sepi untuk digantikan dengan Rela, apabila
penyanyi asalnya, Ziana Zain, tidak dapat meneruskan rakaman albumnya
dengan Rahim Othman Production.
"Bagi pendapat saya, lagu itu diberi promosi yang luas menyebabkan ia
diminati ramai dan sering dimainkan di radio, di samping ia mempunyai
kekuatan dalam memenuhi citarasa peminat Melayu," katanya.

Tila berkata pada pandangannya sesiapa saja yang mendendangkan lagu
itu akan mendapat sambutan dan sekaligus menjadi popular.
"Bagaimanapun, ini tidak bermakna lagu-lagu lain yang dimuatkan dalam
album sulung saya itu tidak baik. Bagi saya semuanya menarik, tetapi pihak
syarikat berasakan lagu ciptaan Rahim Othman itu lebih bertenaga," ujar
Tila.

Menurutnya, beberapa lagu dalam album itu seperti Titisan Cinta,
Masihku Merindu dan Satu Perpisahan adalah baik dan mungkin diminati ramai
sekiranya diberi promosi sama seperti yang diberi kepada lagu Rela.

Tila merendah diri apabila ditanya apakah perasaannya apabila album
itu `meletup.'

Thursday, February 17, 2011

DUIT AND YOU..!!

Aku percaye sume org perlukn duit..Sebab klu ade duit, sume bnde jalan.xjadi prob la kirenye klu nak wat something… Tapi xsume org ade duit…so bg yg xd duit atau kurng duit,kompom la payah cket nk hdp selesa… Ssetengah org xpaham, ssetengahnye xpnh merase hdp susah atau kesmpitn wang SEBAB dorg2 ni dilahirkn dlm family yg senang…klu xpun,mereka mayb ade sumber lain yg boleh provide dorg duit.tapi bg mereka yg dah ditkdirkan susah atau kurang berkemampuan,cmner?

Pada aku la….selagi boleh berjimat,kte try berjimat. Biar la org nak ckp kter kedekut or x….tp dorg tau ke ape kter rase?. Yang dorg tau n dorg pikir,why not pay more utk kepuasan maximum,pay more for enjoy... Tapi nk pay more tu gne aper?dorg mmg xkn nmpak n tau. Satu lagi masalah bile bab hutang ni,kiter ni kdg2 wp xd la byk duit,kdg2 bile org mntak tolong,kiter tolong…kiter bg pinjam.bile org tu xpulang,nak mintak pon segan.tapi bile kiter hutang dia,sume bende ingt. Tu pon 1 masalah gak…

Masalah kegawatan duit ni mmg parah la…tu yg ade sesetengah wat pinjmn bank, ah long…last2 xdpt bayar,abis la lingkup org tu. Kdg2 aku pikir, ape yg kiter kene buat biar duit bertmbh jer bkn berkurang. Tpi ade plak suare2 sumbang ckp, keje la. keje ape klu student? Sambilan? Pelajarn pon tah ke mane…ni nk keje lagi la pelajaran jatuh kaw2. Jual topup?dorg nak bayar cash ker?kompom yg member2 nak berutang dulu….so?kesian…

Klu tanye aku ape tips nak jdi jutawan,tips nak kembang perniagaan…mmg la aku xtau. Tapi wht I want to share is care berjimat.tu maksud jimat pada aku.. It’s ok klu pilih makanan yg murah tapi mestilah kenyang. Tapi nak pilih lauk ni,jgn la sume nk amik.amik berpada2.target klu makan nasi jgn lebih rm5. Selain tu,klu pasal pakaian tu pakai la ape yg ade.xkesah baju kau lusuh ke,xd jname ke,10taun lepas ker…xpenting. Yg penting,ko xbusuk…ko nmpak kemas. Then,jgn la ko tau nak enjoy jer…pikir dulu sebelum nak berseronok. Tapi xdinafikan dok kt U ni mencabar gak la….mmbr sume ajak enjoy,kiter nak join tapi sbb pk nak gune duit utk akan datang, so, better xpayah pegi.

Apepun susah yang kiter rse, percayalah….klu kiter bersabar sekarang,klu kiter jimat sekarang….one day kiter akan hidup senang gak. So jgn la bersedey ye….Susah sekarang,senang kemudian. Insya Allah…Amin….

LIRIK kesukaan...

Pintu sepiku yang bertahun terkunci
Terpaksa aku bukakan perlahan-lahan
Kerana ku khuatir, bisikan yang berbalah
Denganku seharian, akan menenggelamkan
Keakuan... aaa... aaa
 

Andai terjadi mana lagi tempatku
Nak aku pahutkan mimpi sediakala
Menunaikan janjiku, pada diri sendiri
Untuk ku memiliki
Cinta dulu asalnya, aku yang punya
 

Mana datang cahaya
Bukanlah tajuk cerita
Siapa pun kau ku sudi terima
Biarpun dosa semalam
Sebesar gunung menembus awan
Yang penting hatiku dapat kau tawan 


Bosannye….Kadang2 time bosan camni,layan lagu lame bez gak. Korang layan lagu ape ek? Aku bkn la artis nak promote lagu tapi saje nak share lgu yang aku suke.lagu yang bez ar pada aku….klu dengar,start ar teringat zaman dolu2…hehe… time sekolah rendah,sekolah menengah,time rye,time pose,time rombongan,time kerja,time kat matrix,time kat Uitm,time jatuh cinta,time ngan si dia,time gaduh….byk lagi la timenyer…sume ade kenangan beb! Nak ulang balik time2 tu mmg xdapat la.nak tgk gmbar tgk video,xsume yang aku lalui tu ade gmbr ade video….so dgn DENGAR lagu2 ni,mule la teringat sume2…huhu…

Kat atas ni la lirik lagu antara yang paling aku suke....lirik dia bez gler. Tapi si penyanyi tah ke mane....lagu ni pon dah lame xdgr dah kat radio...Nanti nak karoke lagu ni la....hehe... Korg tau x ni lagu saper?cube teka....